Julkisivuremonttiemme ja saneerauspalveluidemme historia Turussa ja Varsinais-Suomessa

Kysy lisätietoja!

Ma-Kron Julkisivut Oy on toiminut alalla vuosikymmeniä. Yrityksen historia alkaa 1900-luvun alusta, jolloin Erik Rafael Kronström, yhtiön nykyisen hallituksen puheenjohtajan isoisä, saapui Yläneeltä Turkuun maalarinoppiin. Tästä lähti käyntiin tapahtumaketju, joka johti maalausliikkeen perustamiseen, julkisivu-urakointiin Moskovaa myöten ja lopulta maineeseen laaja-alaisena ja laadukkaana julkisivuremonttien ja saneerauspalveluiden tuottajana, Ma-Kron Julkisivut Oy:nä.

Maalarinopista mestariksi

Turkuun saapunut Erik Rafael Kronström kiinnostui maalarin töistä ja kaupungista niin paljon, että hänet tunnettiin pian taitavana käsityöläisenä kaupungissa. Aikojen ollessa tiukkoja maalari otti omat poikansa oppiin heti, kun he töihin kykenivät. Hän ei kuitenkaan perustanut koskaan omaa yritystä 1940-luvulla saamastaan maalarimestarin arvosta huolimatta. Sen sijaan hänen poikansa laittoi liikkeen pystyyn.

Maalausliike E.O. Kronström

Vuonna 1949 Erik Rafaelin poika Erkki Olavi perusti Maalausliike E.O. Kronström -nimisen yhtiön, joka maalasi uudisrakennuksia 1950-luvulla. Jo vuonna 1961 yhtiö solmi ensimmäiset hiekkapuhallus- ja korroosiomaalausurakkansa Naantalin rakenteilla olleen öljynjalostamon kanssa. Myöhemmin yhtiö hiekkapuhalsi ja maalasi öljysäiliöitä, voimalaitoksia ja teräsrakenteita ympäri Suomea.

Isältä pojalle – Erkki Olavilta Raimo Olaville

Erkki Olavin poika, vuonna 1955 syntynyt Raimo Olavi Kronström, aloitti maalaustyönsä kesällä 1971 Naantalin öljyjalostamolla putkilinjoja ja säiliöitä maalaten. 1970-luvun alussa Maalausliikkeellä oli myös aluetoimisto ja kiinteä maalausasema Simon kunnassa lähellä Kemiä. Vuonna 1979 Raimo Olavi valmistui Helsingin Tekniska Läroverketistä kemian insinööriksi. Erkki Olavin siirtyessä vuonna 1982 eläkkeelle Raimo Olavi osti yrityksen ja ryhtyi johtamaan sitä vuoden 1983 alusta alkaen.

Laajentumisen vuosikymmenet 1980-90

Nuori insinööri Raimo Olavi kiinnostui rakennusten kunnossapidosta ja erityisesti julkisivujen kunnostamisesta, onhan rakennuskanta maamme merkittävin omaisuuserä. Teollisuuden korroosionestomaalaukset, jatkuva toiminta Wärtsilän Turun ja Helsingin telakoille sekä Hangossa Koneen tehtailla auttoivat saavuttamaan merkittävän aseman julkisivu-urakoinnissa. 1980-luvun lopulla vuorossa olivat Moskovan Hotel Metropolin laajat julkisivut kattorakenteineen, Suomen Sokerin Kotkan siilostot ja Tampereen keskustassa mm. Kalevan-, Teiskon-, ja Ilmarintornien julkisivut. 1990-luvulla Kronströmin miehet urakoivat yli 130 kerrostalon julkisivut mm. Espoon Kivenlahdessa, Helsingin ja Turun lähiöissä ja Kokkolan Koivunhaassa.

Kronström Oy Ma-Kron

Yhtiö on toiminut vuosikymmenien ajan maalaus- ja pintakäsittelyn sekä yhteiskunnan muuttuessa ja kehittyessä. Maalipurkein täytetyistä maitorattaista ja toimiston telefoonista on siirrytty uusien koneiden, laitteiden ja teknologian pariin. Vuonna 2001 todettiin, ettei Maalausliike Kronström Oy enää kuvaillut yhtiön laajentunutta toimintaa maalaustöistä korjausrakentamiseen, joten yhtiön nimi vaihdettiin Kronström Oy Ma-Kroniksi.

Ma-Kron Julkisivut Oy

Vuoden 2011 alusta alkaen Raimo Kronström siirtyi yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi ja yhtiön pitkäaikainen työpäällikkö, teknikko Esa Paavola kutsuttiin toimitusjohtajaksi ja yhtiön osakkaaksi. Samalla yhtiön hallitusta laajennettiin ja osakkaaksi ja hallituksen jäseneksi tuli Paavolan lisäksi myös tarjouslaskennasta vastaava Juha Penttinen. Tässä yhteydessä yhtiön viralliseksi nimeksi rekisteröitiin Ma-Kron Julkisivut Oy. Aputoiminimeksi rekisteröitiin Ma-Kron Saneeraus kuvaamaan yhtiön toimintaa korjausrakentajana.